Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, “Kamyonette ne olduğu aşikâr olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar” dedi ve “500-600 liradan düşük kıyma satılan yerlerden şüphelenilmeli.” dedi
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın kontrolleri sonrası birtakım et eserlerinde tek tırnaklı hayvan eti tespit edilince, tüketicinin emniyetli kırmızı ete erişim tasası arttı. Türkiye Kasaplar Federasyonu Genel Başkanı Osman Yardımcı, vatandaşların sistemli kontrolü yapılan mahalle kasaplarından rahatlıkla et alabileceğini belirtti. Kasabın faturasız, sıhhat raporu bulunmayan hayvanın etini satın almadığını anlatan Yardımcı, ucuza et, kıyma satışı yapılan yerlere kuşku duyulması gerektiğini vurguladı.
”ETİ UCUZ SATAN YERLERDEN ŞÜPHELENİLMELİ”
Büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatının 250 lira civarında olduğunu anlatan Yardımcı, “Vatandaş rahatlıkla mahalle kasabından alışverişini yapsın. Bizlerin en büyük denetçisi, müşterilerimizdir. Küçük esnafta hile eser olmaz. Vatandaş huzursuz olmasın, rahat rahat kasaptan etini alsın. Eti ucuz satan yerlerden, 500-600 liradan düşük kıyma satılan yerlerden şüphelenilmeli. Ucuz etin yahnisi yavan olur. Bize gelen eti 350 liraya aldığımızda 525 lira maliyeti var. Kıyma 550-600 lira, kuşbaşı 600-650 liraya satılıyor. Kasap bunu kıymetli satamaz, denetçimiz halk. Türkiye çapındaki kasaplarda tek tırnak üzere farklı hayvanların et satışı yapılamaz” diye konuştu.
”KÜÇÜK KASAP FATURASIZ ET ALAMAZ”
Kasapların etini faturalı aldığını, kestirdiği hayvanın da sıhhat raporu bulunduğunu söz eden Yardımcı, kamyonet kasasında kontrolsüz et satmak isteyenlerin ‘aracı’ olarak isimlendirildiğini söyledi. Yardımcı, “Türkiye’de küçük kasap faturasız et alamaz. Danayı kendi kesse bile faturası ve sıhhat raporu olmak zorunda. Karkas alsa mezbahadan rapor alıyor. Her vilayette ‘aracı’ olarak isimlendirilen kamyonette et satmaya çalışanlar var. Kamyonette sığır, dana eti, ne olduğu muhakkak olmayan eti satmaya çalışıyorlar. Eti kamyonet kasasında, gezerek ucuza satıyorlar. Bizim esnafımız bu türlü durumdan haberdar olduğunda bildiriyor, şikayet edip, aracıyı yakalatıyoruz” dedi.
”ONLARI ŞİKAYET EDERİZ”
İşletmelerin maliyeti düşürmek için ucuz et arayışına girmemesi gerektiğini ve emniyetli yerden etini almasını gerektiğini vurgulayan Yardımcı, şunları söyledi: “Tek tırnaklı hayvan eti tespit edilen eserlerde işletmecinin tahminen aldığı etten haberi yok. Eti, fiyatında emniyetli yerden alsın, maliyetine nazaran satsın. Vatandaşın sıhhati ucuz değil. Ucuza, ne olduğunu bilmeden mal alıp, ucuza mal etme uğraşının manası yok. Kasaplara, lokantalara, ucuz mal satmak isteyen ortacılar ya da diğerleri, kim varsa bize haber versinler. Onları şikayet ederiz. Ucuz satan yerden alınan etten kuşku duyulmalı.”
”MİKROORGANİZMA BARINDIRMA RİSKİ YÜKSEK”
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu da hijyen kurallarına uyulmadan yapılan hayvan bölümü, etin koruması ve işlenmesinin sıhhate tehlikelerinden bahsetti. Manavoğlu, “Tek tırnaklı etlerin tüketimi halk sıhhati açısından riskli. Tüketicilerin sıhhatini bile bile riske atması kelam konusu. At, eşek etinin karışımların içerisinde olması, bu hayvanların nerede, nasıl şartlarda kesildiği sorusunu akla getiriyor. Kayıtsız ve onaysız, merdiven altı olarak tabir ettiğimiz işletmelerde hijyenden mahrum uygulama kelam konusu. Et eserleri protein bakımından varlıklı olduğundan mikrobiyal manada önemli mikoorganizma barındırma riski yüksek. Uygun olmayan şartlarda kesilip, dağıtılıyorsa önemli hastalık riski var. Bu eserlerde salmonella, escherichia coli, listeria, campylobacter bulunma ihtimali yüksek. Isıl sürecin uygun olmayan koşularda uygulanıp, etin tüketiminde kanlı ishal, karın ağrısı, kusma, bağışıklığı düşük bireylerde mevtle sonuçlanacak riske sahip” dedi.