Sucukta iğrendiren hile: Mekanik kıyma

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, piyasada “mekanik kıyma” ismi altında satılan ve tavuk etinden yapılan eserler hakkında ihtarlarda bulundu. Yardımcı, bu tıp kıyma eserlerinin çoklukla soya fasulyesi ile karıştırılarak satıldığını ve tavuk kemiği, kırıntılar ve taşlık üzere unsurlardan yapıldığını belirtti.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın gerçekleştirdiği kontrollerde, kırmızı et eserlerinde kanatlı eti kullanımının arttığına dikkat çeken Yardımcı, köfte, kebap, sucuk, pide ve lahmacun üzere et eserlerinde tavuk eti kullanıldığını tabir etti. Mekanik ayrılmış kanatlı eti kullanmanın yasak olmasına karşın birtakım işletmelerin maliyetleri düşürmek gayesiyle bu sistemi tercih ettiğini vurguladı.

Yardımcı, tavuk, hindi derisi ve kemik üzere kesimlerin çeşitli makinelerle kıymaya dönüştürüldüğünü, bu durumun birtakım işletmeler tarafından maliyet düşürmek için kullanıldığını anlattı. “Kasaptan alınan kıymadan korkmayın,” diyen Yardımcı, tüketicilere hazır kıyma almaktan kaçınmalarını önerdi.

“Kasap esnafı mekanik kıyma kullanamaz. Maliyeti düşürmek için kıymada hileye gerek yok. Tüketiciler, eti görerek kasaplardan kıyma alsın. Hazır kıyma eserlerinin üretim müsaadeleri dahi olsa bu eserlerin satışı yasaklanmalıdır. Kimi işletmeler fazla kıyma kullanarak maliyetleri düşürmeye çalışıyor, lakin bu durum kaliteden ödün vermektedir,” diye ekledi. Yardımcı, bu cins uygulamalara karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir