İZMİR (İGFA) – Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kongresi (International Nut and Dried Fruit Council-INC), 60’dan fazla ülkeden kuru ve kabuklu meyve sanayisindeki bin 200’den fazla dal profesyonelini bir ortaya getirdi.
Kongreye katılan ülkeler ortasında ABD’den sonra 81 temsilci ile en fazla iştirak sağlayan ülke Türkiye olurken, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği İdare Kurulunca güçlü bir iştirak ve temsiliyet gerçekleştirildi.
Kuru Meyve Sektör Kurulu Lideri Osman Öz’ün de ortalarında yer aldığı INC’nin Mütevelli Heyetinin iştiraki ile yapılan açılış merasimi sonrasında üç gün mühletince 70’in üzerinde uzman konuşmacı, sürdürülebilirlik, rekolte kestirimleri, arz ve talep, yapay zekanın dönüştürücü tesiri, kuru ve kabuklu meyvelerin insan sıhhatine faydaları ve tüketimi artırma eforları üzere hususlara değinerek kesim hakkında tartışmalara öncülük etti.
INC Kongresi’nin kuru meyve sanayisiyle ilgili tek milletlerarası aktiflik olduğuna değinen Memleketler arası Kuru ve Kabuklu Meyveler Kurulu (INC) Türkiye Büyükelçisi Ahmet Bilge Göksan, INC’nin çok değerli bir platform olduğunu, EİB’nin yıllardır INC’ye iştirak sağladığını ve INC’nin çalışmaları hakkında üyelere bilgi verildiğini tabir etti.
Kongrenin ikinci gününde düzenlene çekirdeksiz kuru üzüm oturumunda Yönetim Kurulu Lider Yardımcısı Şemsettin Özgür, ülkemiz ve dünya kuru üzüm üretim ve ticaretine ait değerlendirmelerde bulundu.
Son gün ise Vancouver Başkonsolosumuz tarafından Kongre alanına bir ziyaret gerçekleştirildi. Sayın Başkonsolosumuzun ziyareti sonrasında düzenlenen kuru incir, kuru kayısı ve hurma oturumunun Başkanlığını birlik üyesi Guillaume Pagy yaparken, Osman Göksan da tıpkı oturumda Türkiye’de ve dünyada kuru incir ve kuru kayısı üretim ve ticaretine ait değerlendirmelerini paylaştı.